Η Ντόρα Κατσωνοπούλου κατά τη διάρκεια της Διημερίδας 'Στρατηγικές μετάβασης προς ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο για την Πάρο και τις Κυκλάδες', Απριλίου 2024

Στο πρόσφατο διήμερο συνέδριο, η καθηγήτρια αρχαιολογίας κα Ντόρα Κατσωνοπούλου καθήλωσε το κοινό με μια συναρπαστική διάλεξη για τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Πάρου. Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, αφηγήθηκε την πλούσια ιστορία του νησιού και την ανεκτίμητη συμβολή του στον αρχαίο πολιτισμό.

Η διάλεξη της κας Κατσωνοπούλου, με τίτλο "Πολιτιστική κληρονομιά, το Συγκριτικό πλεονέκτημα της Πάρου", διερεύνησε την εξέλιξη των ανθρώπινων οικισμών στο νησί, που ανάγονται στη νεολιθική περίοδο. Περιέγραψε σχολαστικά την εξέλιξη από τους πρώιμους οικισμούς στην περιοχή του Σαλιάγκου μέχρι τις ακμάζουσες αστικές αναπτύξεις της αρχαίας πόλης της Παροικιάς.

Μείνετε ενήμεροι με τα τελευταία μας βίντεο!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube για να παραμείνετε συνδεδεμένοι.

Ένα από τα κεντρικά σημεία της παρουσίασής της ήταν η ιστορική σημασία των αρχαίων λατομείων της Πάρου, γνωστών για την παραγωγή του παγκοσμίου φήμης παριανού μαρμάρου. Αυτή η φωτεινή πέτρα, ιδιαίτερα μια ποικιλία γνωστή ως Λυχνίτης, ήταν ιδιαίτερα περιζήτητη από τους αρχαίους γλύπτες για την καθαρότητα και τη διαφάνειά της, γεγονός που την κατέστησε προτιμώμενο υλικό για μνημειακά γλυπτά.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διάλεξής της, η κα. Κατσωνοπούλου ενσωμάτωσε οπτικό υλικό από αρχαιολογικούς χώρους και αντικείμενα που απεικονίζουν τον κομβικό ρόλο της Πάρου στην αρχαιότητα. Στα κυριότερα σημεία περιλαμβάνονταν ο ναός της Αθηνάς και οι αρχαίοι οικισμοί που έδειχναν συνεχή κατοίκηση σε διάφορες ιστορικές φάσεις, όπως η Μυκηναϊκή και η Γεωμετρική περίοδος.

Η αρχαιολόγος αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική σημασία της Πάρου στο θαλάσσιο εμπόριο, το οποίο αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την ευημερία της. Η επιρροή του νησιού επεκτάθηκε πολύ πέρα από τις ακτές του, ιδρύοντας αποικίες στον αρχαίο κόσμο από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι τη Βόρεια Αδριατική.

Η συζήτηση της κας Κατσωνοπούλου επεκτάθηκε στην πολιτιστική και ιστορική επίδραση του παριανού μαρμάρου, περιγράφοντας λεπτομερώς τη διαδρομή του από τα λατομεία μέχρι να γίνει εμβληματικά αγάλματα όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης, τα οποία συνεχίζουν να γοητεύουν τον κόσμο.

Κλείνοντας, η κ. Κατσωνοπούλου υπεράσπισε τη διατήρηση και προώθηση των αρχαιολογικών χώρων της Πάρου ως ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί. Η ενθουσιώδης παρουσίασή της όχι μόνο ανέδειξε την αρχαιολογική σημασία της Πάρου, αλλά υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες έρευνας και διατήρησης για τη διαφύλαξη αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές.

Η διάλεξή της, πλούσια σε ιστορικές αφηγήσεις και υποστηριζόμενη από σημαντικά αρχαιολογικά στοιχεία, ήταν μια συγκλονιστική υπενθύμιση της βαθιάς πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου και της διαρκούς σημασίας της στο ευρύτερο πλαίσιο του ανθρώπινου πολιτισμού.