Ο Νίκος Ζώρζος κατά τη διάρκεια της Διημερίδας 'Στρατηγικές μετάβασης προς ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο για την Πάρο και τις Κυκλάδες', Πάρος, 13 & 14 Απριλίου 2024.

Σε μια φλογερή ομιλία του στην διημερίδα, ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος της Σαντορίνης, εξέφρασε τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη μη βιώσιμη τουριστική έκρηξη του νησιού και τη διάβρωση της πολιτιστικής του ταυτότητας. Ο Ζώρζος, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τη μεταμόρφωση της γενέτειράς του από ένα ήσυχο στολίδι σε ένα πολυσύχναστο τουριστικό κέντρο, αμφισβήτησε την επικρατούσα συζήτηση για τη βιωσιμότητα, ζητώντας μια πιο γνήσια και στοχαστική προσέγγιση της ανάπτυξης.

Ο Ζώρζος καθήλωσε το ακροατήριό του συνθέτοντας ιστορικές αλληγορίες στην αφήγησή του, παραλληλίζοντας τις αρχαίες ελληνικές ιστορίες με τη σύγχρονη διακυβέρνηση. Επικαλέστηκε την ιστορία του Αχιλλέα στην Τροία για να υπογραμμίσει την αξία της ακεραιότητας στην ηγεσία -μια ιδιότητα που θεωρεί ότι λείπει από τη σημερινή πολιτική σκηνή.

Μείνετε ενήμεροι με τα τελευταία μας βίντεο!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube για να παραμείνετε συνδεδεμένοι.

Από την περιβαλλοντική υποβάθμιση στην απώλεια του τοπικού χαρακτήρα

Ο δήμαρχος υπογράμμισε την εκπληκτική αύξηση του τουρισμού στη Σαντορίνη, με τον αριθμό των επισκεπτών να διογκώνεται από 1,7 εκατομμύρια το 2012 σε 3,4 εκατομμύρια. Αυτή η έκρηξη, υποστήριξε, έχει επιφέρει πολλά προβλήματα, από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος μέχρι την απώλεια του τοπικού χαρακτήρα. Παρά τα προληπτικά του μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης, ήδη από το 2012, προς την κεντρική κυβέρνηση για την κήρυξη της Σαντορίνης ως κορεσμένης περιοχής, ο Ζώρζος εξέφρασε το παράπονό του για την έλλειψη ουσιαστικής κυβερνητικής ανταπόκρισης.

Επικρίνοντας περαιτέρω την ομογενοποίηση που προκαλείται από αυτό που ονόμασε "τουριστική βιομηχανία", ο Ζώρζος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα του νησιού. Θυμήθηκε την "υπολογισμένη νηφαλιότητα" αρχών των αρχαίων Δωριέων, η οποία επικράτησε και στις Κυκλάδες σε όχι και τόσο μακρινές εποχές, υποστηρίζοντας την επιστροφή σε μια τέτοια μετρημένη και ευαισθητοποιημένη διακυβέρνηση.

Ο Ζώρζος έβαλε επίσης στο στόχαστρο τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές πρακτικές, οι οποίες, όπως υποστήριξε, δεν σέβονται το φυσικό και ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εισέρχονται. Εξιστόρησε τον προσωπικό του αγώνα ενάντια σε ένα εγκεκριμένο από την κυβέρνηση κατασκευαστικό έργο που, κατά την άποψή του, αγνόησε κατάφωρα τις αισθητικές και πολιτιστικές αξίες του ιστορικού χωριού Πύργος της Σαντορίνης.

Κάθε κυκλαδίτικο νησί θα μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια πορεία

Ολοκληρώνοντας τη συγκινητική του ομιλία, ο δήμαρχος Ζώρζος παραδέχθηκε ότι επισκέφθηκε την Πάρο για να εκφράσει την ανησυχία του ότι κάθε κυκλαδίτικο νησί θα μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια πορεία με τη Σαντορίνη. Τόνισε ότι αν εμείς, ως άτομα, συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στα υλικά κέρδη, η φθορά θα έρθει αναπόφευκτα γρήγορα. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια πλούτου, καθώς η ελκυστικότητα του νησιού ως προορισμού θα μειώνεται!