Συζήτηση με την Τόνια Παντελαίου, Δεκέμβριος 2023 | Με οικοδεσπότη τον Νικόλα Στεφάνου

Η Τόνια Παντελαίου, η νεοεκλεγείσα Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Αρχίλοχος, προσφέρει μια νέα προοπτική για το σημερινό περιβαλλοντικό και κοινωνικό τοπίο της Πάρου σε αυτόν τον διεισδυτικό διάλογο.
Σε μια περίοδο που η Πάρος βρίσκεται στα πρόθυρα σημαντικών αλλαγών, οι αναλύσεις της Παντελαίου ρίχνουν φως στη σημερινή πραγματικότητα του νησιού. Μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, η ανανέωση του Δημοτικού Συμβουλίου ευθυγραμμίζεται με αυτή την αλλαγή, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή μετασχηματιστικών δυνατοτήτων για την κοινότητα.

Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχίλοχος Πάρου

Ο Αρχίλοχος είναι ένας πολύ γνωστός θεσμός στο νησί της Πάρου, με ιστορία που χρονολογείται από το 1976. Ιδρύθηκε λίγο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και έκτοτε συμμετέχει ενεργά σε πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτειακές δραστηριότητες. Ο σύλλογος πήρε το όνομά του από τον Πάριο λυρικό ποιητή του 7ου αιώνα π.Χ.

Περιήγηση στις Περιβαλλοντικές Προκλήσεις

Καθώς η Παντελαίου συζητά για το μέλλον της Πάρου, φέρνει στο επίκεντρο τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που βρίσκονται στο προσκήνιο αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων της υπερδόμησης, του υπερτουρισμού και των προσπαθειών διατήρησης. Ρίχνει φως στην ατζέντα του Συλλόγου Αρχίλοχος για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, τονίζοντας τη σημασία των συνεργατικών προσεγγίσεων και των καινοτόμων λύσεων. Ως συντονίστρια της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Συλλόγου, επικεντρώνεται στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και στην ευαισθητοποίηση των ντόπιων και των επισκεπτών σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση.

Η Κίνηση Πολιτών και οι μελλοντικές κατευθύνσεις

Πέρα από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, η Παντελαίου ρίχνει φως στον ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, εστιάζοντας κυρίως στην Κίνηση Πολιτών του 2023. Αυτή η πρωτοβουλία βάσης υπήρξε καθοριστική για την προώθηση της κοινοτικής δράσης και τον επηρεασμό της πολιτικής, παραδειγματίζοντας τη δύναμη της συλλογικής εμπλοκής των πολιτών στην κοινωνική αλλαγή.

Οραματισμός ενός βιώσιμου μέλλοντος

Κοιτάζοντας μπροστά, η Παντελαίου οραματίζεται ένα μέλλον όπου ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός, η συμμετοχή της κοινότητας και η βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι βαθιά συνδεδεμένα μεταξύ τους, διαμορφώνοντας το πεπρωμένο της Πάρου. Αυτή η συζήτηση δεν αποτελεί απλώς μια αποτύπωση των σημερινών προσπαθειών κοινωνικού και περιβαλλοντικού ακτιβισμού, αλλά και μια πηγή κινήτρων, προβάλλοντας ένα όραμα για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον για το νησί.