Ένα σύντομο βίντεο από τους εορτασμούς της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του 2024 στην Πάρο

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, η Πάρος έγινε βασικός σταθμός στο ταξίδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του 2024 προς το Παρίσι. Η τοπική κοινωνία υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα με μεγάλο ενθουσιασμό, γιορτάζοντας την ενωτική δύναμη του αθλητισμού με θέρμη. Η επίσκεψη αυτή σηματοδότησε ένα λαμπρό κεφάλαιο στο ταξίδι της σκυταλοδρομίας στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας το νησί και το ευρύ φάσμα πολιτιστικών και φυσικών ομορφιών του.

Ένα βαθύ σύμβολο ειρήνης και οικουμενικότητας

Η ολυμπιακή δάδα, ένα βαθύ σύμβολο ειρήνης και οικουμενικότητας που κληρονομήθηκε από την πολιτιστική κληρονομιά του αρχαίου κόσμου, ξεκίνησε το ταξίδι της με μια τελετουργική φωταγώγηση στα αρχαία ευρήματα της Ολυμπίας. Προς τιμήν του Pierre de Coubertin, του ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρώτος λαμπαδηδρόμος ξεκίνησε τη σκυταλοδρομία από το ιστορικό στάδιο της Ολυμπίας προς τη στήλη του Coubertin. Η πράξη αυτή υπογραμμίζει τα βαθιά ιδανικά των Αγώνων, συνδυάζοντας την παράδοση με τις φιλοδοξίες ενός σύγχρονου αθλητικού θεάματος.

Μια διαδρομή 11 ημερών στην Ελλάδα

Σε μια διαδρομή 11 ημερών, περίπου 550 λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν τη φλόγα σε όλη την Ελλάδα, καταλήγοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Η διαδρομή διέσχισε τα απέραντα τοπία της Ελλάδας, συνδέοντας τέσσερις γωνιές της χώρας και ενσωματώνοντας σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Αντανακλούσε ένα ταξίδι στο χρόνο, γιορτάζοντας παράλληλα τα σύγχρονα επιτεύγματα και τις αρχαίες δόξες.

Οι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας

Το ελληνικό σκέλος της σκυταλοδρομίας τίμησε τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, της διοργανώτριας χώρας των Αγώνων του 2024. Μετά το πέρασμά της από την Ελλάδα, η φλόγα θα ταξιδέψει με πλοίο στη Μασσαλία της Γαλλίας. Από εκεί, η φλόγα θα ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου ταξίδι σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη, και θα καταλήξει στο Παρίσι.